A somlószőlősi Zichy-kastély nyomában

Magyarországon számos eladó kastélyt és kúriát találunk, némelyik kitűnő állapotban várja az új tulajdonosát, és vannak olyanok, amik jobb sorsot érdemelnének.


somlószőlősi kastély

Ezen épületek közé tartozik például a somlószőlősi Zichy-kastély is. Somlószőlős, mint a neve is mutatja, szőlőművelő területen fekszik, Veszprém megye nyugati szélén az ország legkisebb történelmi borvidékének, a Somlónak északi lábánál elterülő kisközség Somlószőlős. A település kiemelkedik a Somlót körül ölelő falvak közül. A kis falu történelmi múltra tekint vissza, a középkorban a Kinizsi birtokok része volt.

somlószőlősi Zichy-kastély

Története

Ez a csodás birtok több nemesi család birtokában is volt, többek között a Liszthy, a Szapolyai és az Erdődy családnak, utóbbiak Dobán is építettek kastélyt, Somlószőlős pedig a Zichyeket ihlette meg. Egy angol lovag kastélyra emlékeztető romantikus stílusú kastélyt 1850-ben építették, Voyta Adolf tervező munkái alapján. A mozgalmas épület aszimmetrikus alaprajzú, gótikus romantika egyik korai hatása lelhető fel benne. Valószínűleg az 1870-es évek végén építették át a kastélyparkot is.

Egy tragikus szerelmi történet is köthető a kastélyhoz. Zichy Manó grófot elhagyta a felesége egy másik férfi miatt, aki nem viszonozta a nő szerelmét, ezért az öngyilkos lett. Zichy gróf temette el a feleségét és a tragédia után menekült a Somló hegy lábához, ahol csendben gyászolta a házasságát és a szerelmét.

Legutoljára a kastély báró Watzdorff Konrádé volt, a birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került. A birtokot kisebb részekben megvásárolták, az épületet többféle hasznosítás után 1999-ben értékesítették.

Dokumentum

Az ingatlan

A két hektáros területen fekvő, fantasztikus épület máig őrzi régi báját. A csodálatos gótikus tornyok, ablakformák, különleges kapuk a múltba repítenek vissza. Ma is látható a Zichy család címere a kilencágú koronával és a pajzsot tartó két oroszlánnal.

 

A somlószőlősi kastély ma sajnálatos módon romos állapotú, jelenleg eladó. A felújítási munkálatok elkezdődtek a tetőszerkezet részben megújult és a felső szinten elkezdték a munkálatokat. Jelenleg közel 115 millióért kínálják eladásra.

Hozzászólások